Ir al contenido principal

Activitat: Pulsació i Ritme

Pulsació i Ritme


1. Explicació de l'Activitat 

-Caminem la Música! El professor posa un seguit de músiques i demana als alumnes que començin a caminar per l'aula. Una cançó seria binaria/quaternaria i una altra ternaria.

Mentre caminen anem orientant les seves passes amb preguntes com: "Que sentiu?" "Podeu anar més ràpid" "Podeu anar més lent?" "Sentiu el ritme, la música?". 

-Posem una altra cançò i tornem a fer el mateix procès. 

-Sense deixar que s'asseguin començem a introduir conceptes teòrics. En primer lloc la pulsació. Expliquem que el que ells van caminant és la pulsació de la canço. I sense complicar-ho afegim que aquesta pulsació pot ser més curta o més llarga. (Podriem introduir també el concepte de les figures ritmiques, negres, corxeres, blanques, rodones) 

-Expliquem el concepte de compàs binari/quaternari (compàs de dos o quatre pulsacions) i ternari (tres pulsacions)

-Demanem que tornin a caminar la música ara fixant-se en els conceptes introduits.   



Tu solfeo: Pulso y ritmo

2. Continguts/conceptes que es treballen

- Pulsació
- Ritme
- Compàs binari/quaternari/ternari


3. Comentari

És una molt bona activitat per entendre ritme, pulsació, compàs. La dinàmica ens fa ser participants i endinsar-nos en la música. A diferència de explicar-ho de forma teòrica, amb aquesta activitat l'alumne aprèn de primera mà aquests concepts mitjançant el seu propi cos. En certa manera l'activitat dirigeix el contingut teòric des del cos i la sensació que transmet la música a cada alumne. No requereix gran quantitat de recursos i és fàcil de plantejar i de desenvolupar. Com és dinàmica pot ser una bona manera de començar una classe. En cas que hi hagi alumnes que els hi fes vergonya podrien fer el mateix procès únicament picant de mans o de peus. L'activitat permet que es posin moltes músiques diferents (clàssica, popular, el que escolten ells etc.) És una activitat que pot encaixar molt bé amb l'activitat de l'estructura musical. 





Comentarios